Efter att ha köpt en stor påse med färsk grönkål, som snabbt var på väg att bli dålig, fick det bli både sallad och en gratäng av det. Och så god gratängen blev! Det söta i sötpotatisen passar verkligen bra med verkligen grönkålens något mer bittra smak.
Och tro det eller ej sötpotatis är inte en potatis, utan en ört som innehåller bra med fibrer, kalcium och A-vitamin!
Grönkål- och sötpotatisgratäng
1 stor sötpotatis (ca 20 cm)
5-6 stjälkar grönkål (+ vatten att förvälla i)
1 krm muskotnöt
1 krm peppar
1/2 buljongtärning
4 dl växtbaserad mjölk
1 msk dinkelsikt
1 tsk olivolja
”Ost”
2 dl cashewnötter
2 dl vatten
1/2 tsk citronjuice
1/2 tsk lökpulver
Börja med att skölja grönkålen noggrant och repa sedan av bladen från stjälkarna. Hacka grovt och lägg sedan i en kastrull med vatten. Förväll ca 10 min.
Undertiden gör ”osten” till gratängen och förbereder sötpoatisen. Mixa allt till osten i en mixer tills det blir en krämig, ganska flytande sås. Ställ åt sidan.
Förbered sötpotatisen genom att skala den. Tag sedan en mandolin (eller matberedare) och skär den i tunna skivor
När grönkålen är klar, häll av vattnet och tillsätt olja, buljongtärningen, muskotnöt och peppar. Rör runt och häll i ca 3 dl av mjölken. Blanda ut dinkelsikten med den kvarvarande dl mjölk och rör ner i kastrullen. Låt koka ihop och tag sedan av plattan. Blir stuvningen för tjock så späd med lite extra mjölk.
Montera ihop allting genom att i botten lägga 1-2 lager med sötpotatis (beroende på hur tunna skivor du gjort) och sedan stuvningen. Lägg ett lager med sötpotatis överst och bred sedan ut ”ostsåsen”.
Grädda i ugnen på 225°C i ca 30-45 minuter.