Härom dagen var jag ute i trädgården och såg att zucchinin hade börjat blomma ordentligt. Det fanns till och med antydan om små små frukter, åh så roligt! Men man behöver inte bara vänta på frukterna, man kan också använda blommorna.
Det är faktiskt en riktig delikatess att äta, inte för att smaken är så extravagant, utan mer för att det är svårt att få tag på och frakta dessa sköra blommor. Så det gäller att passa på när de finns i trädgården.
Har du inga zucchiniblommor går det bra att gröpa ur en zucchini och fylla istället.
Fyllda zucchiniblommor
6 zucchiniblommor
Fyllning
1/2 dl valnötter
1/2 dl cashewnötter
10 spenatblad / mangoldblad
1/2 dl imat fraiche
Örtsalt
Paneringen
Olja
Dinkelsikt
Växtbaserad mjölk
Grov mixa nötterna. Hacka spenatbladen och lägg tillsammans med nötterna. Blanda i imat fraichen och smaka av med salt.
Öppna blommorna försiktigt om de är stängda och med en sprits eller liten sked fyll blommorna, ungefär en tested till varje, beroende på hur stora blommorna är.
Häll lite mjölk i ett glas och lägg lite mjöl på en talrik. Doppa den fyllda blomman i mjölken och rulla sedan i mjölet. Häll lite olja i en ugnsfast form och lägg blommorna försiktigt där. Gratinera dem i ugnen på 250 °C i ca 10-15 minuter, vänd dem någon gång under tiden så att de inte fastnar i botten och får ett gyllene skal runt om. Ta ur ugnen och servera!