Det här är ett härligt litet bröd med mycket smak och härligt bit i. Gör de extra små och de passar perfekt att ha på exempelvis en påskbuffé eller middag. Servera gärna med något matigt pålägg som Susannes valnötspålägg eller pålägg med vitabönor och vitlök.
Ca 18 st
1/2 paket jäst (25g)
5 dl ljummet vatten
1 msk olja
1 tsk salt
1 msk brödkryddor (mald kummin, fänkål, anis)
1 dl pumpakärnor
2 dl fullkornsdinkelmjöl
6-8 dl dinkelsikt
Blanda ut jästen med vattnet. Häll i olja, brödkryddor, salt, pumpakärnor och fullkornsmjölet. Rör sedan ner lite dinkelsikt åt gången. Degen ska gå ihop och börja släppa lite från kanterna men fortfarande vara ganska lös. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Putta ner degen från bunkens kanter och bearbeta försiktigt med en trägaffel eller sked, mjuka tag. Tag sedan med hjälp av en sked (eller två) upp degbitar lagom stora för brödbullar och lägg på en plåt. Det är lite svårt eftersom degen är ”seg”, man kan behöva ta hjälp av händerna. Strö över lite mjöl och lägg över en bakduk. Låt sedan jäsa ca 10-15 minuter. Bullarna kommer inte alls se ”bulliga” ut, men det är så de ska vara.
Grädda sedan i ugnen på 250°C i ca 10-15 minuter, eller tills de är gyllene.
Tips! Precis när du sätter in bullarna i ugnen, släng också in ca 1/2 dl vatten på ugnsbottnen och stäng luckan snabbt. Då blir det lite ånga i ugnen som gör att brödet får en härlig färg och smak.