Ibland vill man ha ett riktigt grovt och härligt bröd med en krispig skorpa, fyllt med mustig smak. Det här brödet är enkelt att göra och är gjort på en blandning av både fullkornsspelt och siktat spelt (dinkel). Som en extra touch blandade jag i valnötter som ger brödet det där lilla extra. Jag är så glad att jag upptäckte dinkel, det är verkligen ett fantastiskt sädesslag. Jag skulle rekommendera att man antingen gör sitt eget mjöl eller köper krav märkt (Saltå Kvarn) för att få så bra kvalité på mjölet så möjlig, vilket i slutändan ger ett godare bröd.
Du behöver till ca 12-14st bullar
1/2 paket jäst (25g)
5 dl vatten, rumstempererat
1 msk honung
1 tsk Himalaya salt
1 dl valnötter, lätt sönderkramade
3 dl fullkornsmjöl av spelt
7-9 dl dineklsikt
Gör så här:
Blanda ut jästen i en bunke med hälften av vattnet. Tillsätt salt, honung och valnötterna och resten av vattnet. Blanda i fullkornsmjölet och sedan dinkelsikten lite åt gången för att se när degen börjar blir ”mättad”. Låt den ganska lösa degen jäsa till dubbelstorlek ca 1 timme beroende på hur varmt det är i rummet. Putta sedan försiktigt ner degen från bunkens kanter. Tag fram en plåt med bakplåtspapper och skopa upp degen med en sked till lagom stora bullar. Grädda i 225 °C i ca 15-20 minuter. Låt dem bli välgräddade för att få den där goda krispiga ytan.