Ibland är jag värd för ett frukostmöte i den lokala företagarföreningen för kvinnor. Och då tycker jag om att göra det lite extra gott. Den här gången blev det förutom en massa färsk frukt, som jordgubbar, melon och physalis, färska frallor direkt från ugnen.
Det är både lätt och tar lite tid att göra nattjästa frukostfrallor, och vill man inte baka bröd på morgonen, kan man lika gärna sätta degen på morgonen och baka ut dem när man kommer hem ifrån jobbet.
Sötman från aprikoserna gjorde de här frallorna till en verklig hitt och de passar perfekt att servera tillsammans med cashewsmör.
Till ca 15 st. frallor
ca 12 g jäst (1/4 del tärning)
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
1 msk honung eller agavesirap
2 dl hackade torkade aprikoser (helst osvavlade)
7-9 dl dinkelsikt
Blanda ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt sedan resten av vattnet, salt, honung och torkade aprikoser. Blanda sedan ner lite dinkelsikt i taget tills det blir en lös deg. Låt sedan jäsa över natten eller i ca 8-9h i rumstemperatur.
Rör försiktigt ett par tag i degen efter jäsningen, inga hårda tag här inte. Skopa upp en handfull deg åt gången, med hjälp av två skedar, och lägg på en plåt. Grädda i ca 15 minuter i 250 °C.